HLB Duurzame Subsidie top 5 voor 2017
24 januari 2017

 

Wij hebben voor u een top 5 samengesteld van duurzame subsidies waar u in 2017 gebruik van kunt maken.

Let op! Elke subsidieregeling kent zijn eigen voorwaarden. Soms moet je de subsidie aanvragen voordat de opdrachtbevestiging getekend wordt en soms kan dit pas achteraf, maar dan wel binnen een binnen een termijn van 3 maanden (zoals geldt voor MIA-Vamil en EIA) na het aangaan van de investeringsverplichting. Overleg altijd vooraf met één van onze adviseurs.

1. Elektrische auto (en oplaadpunt)

Ook in 2012, 2013, 2014, 2015 én 2016 was dit onze #1 duurzame subsidietopper! Het voordeel komt van verschillende fiscale kanten. Allereerst natuurlijk de lage bijtelling van 4% voor volledig elektrische auto’s en daarnaast ook 36% Milieu-investeringsaftrek tot een maximum van € 50.000. Voor plugin-hybride auto’s (0-30 gram CO2 per kilometer) geldt 27% Milieu-investeringsaftrek tot een maximum van € 35.000. Naast elektrische aandrijving zijn er ook mogelijkheden voor aardgas en waterstof als alternatief, welke dan ook fiscaal gesubsidieerd worden. Voor meer informatie zie de Milieulijst 2017.

2. Asbestdaken

Een subsidie per m2 verwijderde asbestdak. Dit is van toepassing voor particulieren, MKB-ers en agrariërs. Daarnaast kunnen nog specifieke regionale of provinciale regelingen zijn.

3. Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen

Voor een zonnepanelen-installatie van minimaal 25 kW piekvermogen kom je in aanmerking voor 55,5% Energie-investeringsaftrek (tot een maximum van € 750 per kW piekvermogen). Dit is van toepassing voor stroomaansluitingen van maximaal 3 * 80 ampère.
Voor meer informatie zie Energielijst 2017.

4. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Bij deze regeling krijg je een subsidie als je een duurzame investering doet in je woning of bedrijf. Deze subsidieregeling is er dus voor zowel particulieren als voor ondernemers.

5. Subsidie voor duurzaam opgewekte energie (SDE)

Bij deze subsidieregeling krijg je een subsidie voor de opgewekte stroom over een lange periode mits je over een grootverbruikers aansluiting beschikt (groter dan 3 * 80 ampère). Deze subsidieregeling is van toepassing op onder andere zonnepanelen, windenergie en biomassa en wordt maar in bepaalde perioden opgesteld. Lees meer.


Meer weten?

Wilt u meer weten wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor uw bedrijf kan betekenen en hoe HLB Nannen u daarbij kan helpen? Neem dan contact op met uw adviseur.